De wereld van de thee en sake zijn soms overweldigend diepgaand maar wist je dat deze zich ook durven kruisen? We stellen je een unieke combinatie voor, voorgesteld in het boek ‘Sake Pairing’ van Chiba Marie en Utsunomiya Hitoshi.
Sake is omwille van de aard van de grondstof en brouwprocessen arm aan tannines, wat het soms moeilijk maakt om pairings te maken met bepaalde gerechten. Hiervoor stelden de auteurs de volgende trucje voor: Als je een junmai of honjôzo sake verwarmt tot een 50°C en deze decanteert naar een tokkuri, voeg een paar blaadjes Hōjicha toe en filtreer wanneer de sake de geroosterde aroma’s van de thee heeft aangenomen. Het resultaat zal je verbazen!
De auteurs stellen nog een aantal combinaties voor om de eigenschappen van de sake verder in de schijnwerper te zetten, zonder er een cocktail van te maken per se. Zo stellen ze voor een snuifje Sanshō (een soort Szechuan peper) op een glas nigori-zake te sprenkelen om de kōji funk te onderdrukken en een frisse citroenzeste smaak met wat pit toe te voegen.
De florale afdronk die zo kenmerkend is aan sake maakt dat combinaties met verse kruiden zoals munt ook uitzonderlijk goed uit de hoek kunnen komen. Combineer zo bijvoorbeeld onze Nishinoseki Nigori met een takje munt om deze een geheel nieuwe indruk te geven! Menthol heeft een koelende werking dus serveer deze daarom zeker koud of zelfs on the rocks.
Bron:
Chiba, Marie & Utsunomiya, Hitoshi. 2019. ‘SAKE PAIRING: saisentan no nihonshu pearingu’ [SAKE PAIRING: cutting-edge sake pairings]. Asahiya Publishing.
