Matcha-tekort in Japan: Wat is er aan de hand?
In de media wordt er veel gesproken over het matcha-tekort in Japan. Zo werd het onderwerp recent besproken op Radio 1, VRT Nieuws, en zelfs in de Gazet van Antwerpen. Maar wat klopt er nu van dit nieuws? En waarom horen we hier ineens zoveel over?
Als groothandel in thee en matcha merk ik het zelf ook: matcha is booming! De verkoop stijgt maandelijks en het lijkt wel alsof de vraag naar dit groene wonderproduct niet meer te stoppen is. Maar waar komt deze stijgende vraag vandaan?
Waarom is matcha zo populair?
In onze Westerse samenleving is er een duidelijke voorliefde voor groene drankjes. Het idee dat “groen goed is” heeft zich in de laatste jaren stevig gevestigd, en dat geldt zeker voor matcha. Zelf ben ik het levende bewijs van deze trend – ik begon mijn eigen theezaak met de overtuiging dat gezonde en smakelijke producten goed in de markt liggen. Echter, enkel gezond is niet genoeg: een product moet ook lekker zijn. Ik herinner me nog goed dat ik eens een melange maakte met matcha en moringa voor een klant, maar deze verkocht niet goed, hoewel moringa geweldig is voor diabetespatiënten. Matcha heeft echter alles: het is gezond, lekker én elegant. “Matcha looks good on you” zou wel eens de perfecte slogan kunnen zijn!
De Japanse cultuur in de lift
Naast de groeiende liefde voor groene drankjes, speelt de Japanse cultuur een belangrijke rol in de stijgende vraag naar matcha. Sinds de coronamaatregelen is er een echte Japan-boom. Japan is hét reisdoel voor velen, en de economie van het land, die jarenlang in verval was, wordt nu aangewakkerd door toerisme en cultuur. Voormalig premier Shinzo Abe zette een beweging in gang die de Japanse economie moest heropleven, onder andere door in te zetten op toerisme. Kun je zelf niet naar Japan reizen? Dan helpen bedrijven zoals het mijne om Japan bij je thuis te brengen, met de beste thee en sake.
Waarom is er een matcha-tekort?
Nu de vraag naar premium Japanse thee en matcha wereldwijd toeneemt, ontstaan er problemen met de matcha-productie. Veel mensen vragen zich af: waarom schalen ze de productie van matcha gewoon niet op? Het antwoord is echter niet zo eenvoudig.
Na de Tweede Wereldoorlog nam de landbouw in Japan af, voornamelijk door de goedkope tarweimport uit de VS. Japanse boeren konden niet concurreren met de goedkope geïmporteerde producten, waardoor veel boeren hun werk stopten. Dit had een langdurig effect op de Japanse theeproductie. Japanse theeproducenten werden schaars, en dit heeft nu zijn invloed op de beschikbaarheid van hoogwaardige thee, zoals matcha.
Daarnaast neemt de binnenlandse consumptie van premium thee af door de opkomst van goedkopere varianten, zoals de thee in PET-flessen. Deze goedkope theesoorten veroveren de markt, wat het tekort aan matcha verder aanwakkert.
Oplossing vanuit de Japanse overheid
De Japanse regering heeft echter plannen in de pijplijn om de landbouwsector te ondersteunen. Subsidies voor Japanse theeproducenten moeten hen helpen bij het uitbreiden van de productie van matcha. Het is namelijk een dure en complexe onderneming om matcha te produceren. Naast de benodigde investering om matcha-plantages te voorzien van de juiste netten voor schaduw, is er ook een diepvries nodig om de geoogste bladeren goed te bewaren. Tencha, de onafgewerkte matchabladeren, verwelkt snel, dus het is essentieel om deze snel te kunnen verpulveren.
De molenstenen die voor ceremoniële matcha nodig zijn, moeten een specifieke structuur hebben. Dit zorgt ervoor dat ze slechts 40 gram per uur kunnen malen. Opschalen van de productie is dus niet zo simpel. Toch heeft de Japanse overheid grote plannen om de landbouw te ondersteunen, wat niet alleen goed is voor de economie, maar ook voor de onafhankelijkheid van het land.
Conclusie: De toekomst van matcha in Japan
Het matcha-tekort in Japan is een complex probleem, maar het is duidelijk dat de vraag naar premium Japanse thee en matcha niet zal afnemen. De Japanse overheid en producenten moeten snel handelen om de productie te verhogen en de vraag bij te houden. Als consument kunnen we alleen maar hopen dat deze uitdagingen snel worden opgelost, zodat we kunnen blijven genieten van dit heerlijke en gezonde product.
Bron: Japan Times
