Velen hoorden wel al eens van sake, vaak wordt dan onmiddellijk gedacht aan het kleine glaasje sterke drank met een bloot madammeke, die geserveerd wordt bij de Chinees. Wel dat klopt eigenlijk niet helemaal, want Japanse saké is geen sterke drank. Het wordt gebrouwen van rijst net zoals bier, het is bijgevolg een fermentatieproduct en geen destillaat. Eigenlijk dus eerder vreemd dat men spreekt van “rijstwijn”, maar de associatie valt wel te begrijpen als je naar het alcoholpercentage kijkt. Het alcoholpercentage ligt tussen de 11 en 18 graden, maar meestal valt dit tussen de 15 en 16 graden.
Sake heeft enorm veel te bieden
Als dit voor u een aangename ontdekking was, lees dan gerust verder, want sake heeft enorm veel te bieden. Door het gecompliceerde productieproces, een fermentatie van rijst gestart door koji (Aspergillus Oryzae/ schimmel) is er heel wat variatie in smaak en aroma mogelijk. Bovendien bevat het geen sulfieten, wat de gezondheid ten goede komt.
Junmai Sake, Daiginjo Sake of aged Sake
Japanse Sake wordt dus gemaakt van rijst. Die rijst wordt gepolijst todat de witte zetmeelkern bereikt is. De zetmeelkern moet bereikt worden om in alcohol te kunnen worden omgezet. Hoe fijner de polijsting, hoe succesvoller de fermentatie en hoe eleganter de sake. We spreken hier van (Junmai) Daiginjo Sake. Als de sake minder fijn gepolijst is, is de sake daarom niet minderwaardig. Minder gepolijste sake of Junmai Sake zal meer naar rijst en dus aromatischer smaken. Bij vleesgerechten kan deze sake perfect tot zijn recht komen. Bij een fijnere Daiginjo Sake passen lichte visgerechten dan weer beter.
Umami in sake
Het leuke is wel dat door de aanwezigheid van umami in sake, combinaties met gerechten vaak veel harmonieuzer zijn dan bij wijn. Kaas en oesters zijn hier een ideaal voorbeeld van. Bij vele soorten wijn overheerst snel de aciditeit waardoor bepaalde combinaties moeilijker gemaakt kunnen worden, maar sake in combinatie met wijn of oesters serveren is altijd een goed idee!
Aged sake wat is dat?
Met verouderde of Aged sake wordt ook wel geexperimenteerd, hoewel dit oorspronkelijk niet de bedoeling was van deze Japanse drank. Vaak zijn Aged Sake zoeter en nog intenser van smaak, wat zich heel goed leent tot food pairing met verschillende soorten kaas of chocolade desserts.
Tot slot is de serveermethode ook erg van belang. Een sparkling sake of een ongefilterde, troebele nigori sake worden het best gekoeld geserveerd, maar de meeste sake komen het meest tot hun recht op kamertemperatuur. Verouderde sake of meer aromatische Junmai Sake zijn subliem als ze verwarmd geserveerd worden. Dit is tevens heel plezant om warm en koude sake te vergelijken tijdens een proeverij met vrienden. Ben je benieuwd om dit allemaal eens te ontdekken en zelf uit te proberen? Woon dan een van onze sake workshops bij die wij steeds op vaste data organiseren in onze Kaori Experience Center of vanaf 8 personen prive kan bij ons of op locatie.
Zin om ons uitgebreid aanbod kwalitatieve sake te ontdekken? Klik hier en ga naar de webshop.